Jaa:

08.03.2024

Sähköautojen lataus haastaa taloyhtiöitä

Sähköautojen suosion kasvu asettaa taloyhtiöille uusia haasteita latauksen mahdollistamiseksi.

Sähköautojen lataus haastaa taloyhtiöitä

Kasvava sähkö- ja hybridiautojen määrä asettaa taloyhtiöille uusia haasteita ja tarpeita. Erityisesti kevään yhtiökokousten lähestyessä näitä haasteita pyritään selvittämään ja ratkaisemaan. Selvitettävät asiat vaihtelevat latausmäärien  hallinnasta ja järjestelmien kustannuksista aina käyttäjien tarpeiden huomioimiseen. Tämä edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutusta, jotta taloyhtiöt voivat vastata asukkaidensa tarpeisiin samalla huomioiden latauksen tehokkuuden, kustannukset ja kestävyyden.

Norjassa sähköautojen murros tapahtui jo vuosia sitten, ja siellä vastaavat haasteet ovat pitkälti jo ratkaistu. Suomi voi oppia Norjan kokemuksista, jotka tarjoavat käytännön esimerkkejä skaalautuvista, kustannustehokkaista ja käyttäjäystävällisistä lähestymistavoista sähköautojen lataustarpeisiin.

 

Latausjärjestelmän valinnassa huomioitavat asiat

Sähköautojen latausjärjestelmien ymmärtäminen voi vaikuttaa liian tekniseltä ja hankalalta, mutta tietämällä olennaiset asiat voi tehdä harkitun valinnan ilman syvällistä teknistä osaamista.

  1. Tehokas kapasiteetin hyödyntäminen: On tärkeää valita latausjärjestelmä, joka pystyy maksimoimaan taloyhtiön nykyisen tehokapasiteetin. Tällöin vältetään tarpeettomat investoinnit sähköinfraan ja sähköliittymään.
  2. Kustannukset koko käyttöajan näkökulmasta: Investointikustannusten lisäksi on otettava huomioon järjestelmän koko elinkaaren kustannukset, mukaan lukien käyttökustannukset, skaalautuvuus ja sen mahdolliset lisäkustannukset.
  3. Tulevaisuus: Latausjärjestelmän tulisi olla suunniteltu skaalautuvaksi ja tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen. Teknologian ja ominaisuuksien tulisi olla päivitettävissä tarvittaessa, jotta järjestelmä pysyy toimivana myös tulevaisuudessa. Pitkä elinkaari varmistaa, että investointi kestää aikaa ja vastaa muuttuvia tarpeita ja teknologian kehitystä.
  4. Internet ja etäapu: Latausjärjestelmän tulisi olla kytketty internetiin, jotta sen ohjelmisto pysyy ajan tasalla ja mahdollistaa etäavun ongelmatilanteissa, vähentäen tarvetta fyysisille huoltokäynneille.
  5. Käyttäjäystävällisyys ja sähkönkulutuksen seuranta: Hyvä järjestelmä tarjoaa käyttäjille helpon käyttökokemuksen ja mahdollisuuden seurata omaa sähkönkulutusta sekä tarjoaa käteviä maksupalveluita helpottaen laskutusta ja kulujen jakamista.

Nämä ratkaisut ovat keskeisiä taloyhtiön latausvalmiuksien parantamisessa ja voivat säästää aikaa, vaivaa ja kustannuksia sekä tarjota paremman käyttökokemuksen sekä asukkaille että taloyhtiön hallinnolle.

 

Zaptec Pro -latausjärjestelmä vastaa haasteeseen

Zaptec Pro on kehitetty vastaamaan taloyhtiöiden tarpeita sähköautojen latauksessa. Tämä edistyksellinen latausjärjestelmä tarjoaa kattavan ratkaisun taloyhtiöiden kohtaamiin yleisimpiin haasteisiin, tehden sähköautojen latauksen hallinnasta helppoa ja tehokasta.

Zaptec Pron keskeinen ominaisuus on sen ainutlaatuinen kuormanhallinta, joka optimoi latauksen dynaamisesti eri vaiheiden välillä. Perinteisten järjestelmien tapaan se tasapainottaa kuormaa, mutta sen lisäksi se optimoi myös kolmivaihelatauksen eri vaiheita. Vaiheoptimoinnin avulla latausjärjestelmä pystyy hyödyntämään lähes koko käytettävissä olevan kapasiteetin optimaalisesti.

Laitteessa on myös muita tärkeitä ominaisuuksia, jotka tekevät lataamisesta turvallista ja helppoa. Zaptec Pro on aina yhteydessä ilmaiseen pilvipalveluun WiFin tai 4G-yhteyden (ilmainen) avulla, joten se pysyy ajan tasalla automaattisten järjestelmäpäivitysten avulla. Lataus tapahtuu kätevästi applikaation avulla tai esimerkiksi RFID-tunnisteella, ja laite on varustettu CE- ja TÜV-hyväksynnöillä sekä sisäänrakennetulla B-tyypin vikavirtasuojalla.

Latausjärjestelmä tukee myös kolmannen osapuolen palveluita, kuten asukkaiden laskutusta eri palveluntarjoajien kautta. Lisäksi Zaptec Pro tukee ISO 15118 -standardia, mikä mahdollistaa tulevaisuuden käyttöä helpottavat palvelut, kuten Plug & Charge- sekä State of Charge -palvelut.

Kaikki Zaptecin laitteet on suunniteltu ja testattu Norjan vaativissa oloissa, ja niille myönnetään markkinoiden pisin viiden vuoden takuu.

 

Sparkli auttaa koko elinkaaren ajan

Zaptec Pro -latausjärjestelmä tarjoaa älykkään ratkaisun taloyhtiöiden lataustarpeisiin, soveltuen erinomaisesti kaikkiin olosuhteisiin ja kohteisiin. Laaja asennuspartneriverkostomme kattaa koko Suomen ja Zaptec Pro -latausjärjestelmiä onkin asennettu jo yli 100 taloyhtiöön ympäri maata. Olemme Suomen kokenein Zaptecin latausjärjestelmien asiantuntija ja meidän toimittamiimme laitteisiin saat aina täyden tuen asennukseen, portaalin käyttöönottoon, käyttökoulutukseen ja häiriötilanteisiin.