Jaa:

14.10.2022

Yli puolet norjalaisista taloyhtiöistä valitsee Zaptec Pron

Maailman johtava sähköautoilumaa on hyvä vertailukohta Suomelle ja heidän kokemuksistaan kannattaa ottaa oppia.

Yli puolet norjalaisista taloyhtiöistä valitsee Zaptec Pron

Norja on noussut sähköautoilun ykkösmaaksi

Norja on ollut jo pitkään maailman johtava maa liikenteen sähköistymisessä. Tänä vuonna noin 80 % uusista rekisteröidyistä autoista on täyssähköautoja. Tieliikenteessä olevista autoista suunnilleen jo joka viides auto on täyssähköauto. Tämä autokannan muuttanut kehitys on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana eikä se näytä hidastuvan. Vihreän siirtymän taustalla on Norjan valtion sähköautoille myöntämät merkittävät tuet ja etuudet. 

Edelläkävijöitä kannattaa aina tarkkailla ja ottaa opiksi hyvien käytäntöjen osalta ja samalla välttää naapurin tekemät virheet. Samoja erityispiirteitä omaavana Pohjoismaana Norja on monelta osalta verrattavissa oleva esimerkki Suomelle.

Ensimmäiset latausratkaisut tulivat kalliiksi

Autokannan sähköistyessä nopeasti, yksi pikaisesti ratkaistavista ongelmista on latausinfran rakentaminen. Autot ovat suurimman osan ajasta pysäköitynä ja 90 % sähköautojen lataamisesta tapahtuu kotona. Kotilataaminen on myös vaihtoehdoista halvinta, joten sen toimivuuteen ja turvallisuuteen kannattaa panostaa. Etenkin taloyhtiöissä tulee ottaa huomioon kuormanhallinta sekä muut älykkäät ominaisuudet, jotta lataaminen, raportointi sekä laskutus ovat kaikille helppoa ja tasapuolista.

Norjassa suuri osa taloyhtiöistä valitsi aluksi halvimman ratkaisun eli hidaslatauksen (maksimissaan 3,7 kWh), koska se riitti hyvin ladattaville hybridiautoille. Täyssähköautot kuitenkin yleistyivät odotettua nopeammin ja taloyhtiöt huomasivat nopeasti, että valittu ratkaisu ei riittänyt kaikkien autojen lataamiseen yön aikana. Monissa taloyhtiöissä latausjärjestelmä jouduttiin vaihtamaan tai päivittämään tehokkaampaan ja lopulliset kustannukset nousivat huomattavasti korkeammiksi kuin jos olisi alun perin asennettu tarpeeksi tehokas ja kestävämpi ratkaisu. Samaa virhe on Suomessa nyt helppo välttää taloyhtiöiden puntaroidessa, mikä ratkaisu on kestävä ja kustannustehokas pidemmällä aikavälillä. Tämän ongelma on onneksi tiedostettu jo Suomessa ja esim. ARAn myöntämään latausinfra-avustukseen vaaditaan vähintään 11kW latausteho. Tällä ohjaustoimella pyritään auttamaan taloyhtiöitä valitsemaan kestävämpi ratkaisu. 

Zaptec Pro -latausasema on taloyhtiöiden valinta Norjassa

Tällä hetkellä Norjassa rakennetaan käytännössä aina vähintään 11kW lataustehoinen järjestelmä taloyhtiöihin. Zaptec Pro on kehitetty nimenomaan taloyhtiöitä sekä isompia parkkipaikkoja varten. Latausasema on noussut Norjassa selkeäksi markkinajohtajaksi useamman laitteen järjestelmissä yli 50 % markkinaosuudella. 

Markkinajohtajan asema on seurausta selkeistä eduista, joita järjestelmä tarjoaa. Merkittävin Zaptec Pron ero muihin järjestelmiin on sen ainutlaatuinen kuormanhallinta. Perinteisen kuormantasauksen lisäksi järjestelmä optimoi myös kolmivaihelatauksen eri vaiheita. Tämän ansiosta lataaminen on aina optimaalista vallitsevaan kuormaan ja autokantaan nähden. Perinteisesti latausjärjestelmissä varataan noin 5 kW vapaata kapasiteettia per autopaikka. Älykkään kuormanhallinnan ansiosta Zaptecin latausjärjestelmälle riittää vain noin 2 kW laskennallinen vapaa kapasiteetti. Kuormanhallinnan ansiosta Zaptec Pro -järjestelmä pääsee yli 95 % kapasiteetin käyttöasteeseen, kun perinteisillä järjestelmillä se jää usein 65 %. Valitsemalla Zaptec Pron taloyhtiön ei tarvitse vielä erikseen investoida liian suureen ja kalliiseen sähköliittymään.

Kuormanhallinnan lisäksi Zaptec Pro -latausasema on varusteltu myös muilla tarvittavilla ominaisuuksilla, jotka tekevät lataamisesta turvallista ja helppoa. Laite on aina yhdistettynä ilmaiseen pilvipalveluun WiFin tai ilmaisen 4G-yhteyden avulla. Näin laite pysyy aina ajan tasalla automaattisten järjestelmäpäivitysten avulla. Latausaseman käyttö ja tunnistautuminen tapahtuu applikaation avulla tai RFID-tunnisteella. 

Lataamisen turvallisuus on myös tärkeätä ottaa huomioon. Zaptec Pro -latausasema on CE ja TÜV testattu sekä hyväksytty. Laitteeseen on sisäänrakennettuna mm. B-tyypin vikavirtasuoja. Lataaminen tapahtuu turvallisesti Type 2 -latauskaapelilla, joka sopii kaikille Euroopassa myynnissä oleville sähköautoille ja lataushybrideille.

Zaptec Pro -latausjärjestelmä tukee myös kolmannen osapuolen palveluita OCPP-protokollan, Zaptec APIn ja Webhooksin kautta. Tämän avulla taloyhtiöt voivat hoitaa esimerkiksi asukkaiden laskutuksen palveluntarjoajan kautta helposti. Tällä hetkellä Suomessa Zaptecin laitteet on integroitu eParkingin, EasyParkin sekä Moovyn palveluihin. 

Laite tukee myös ISO 15118 -standardia, joka mahdollistaa tulevaisuuden käyttöä helpottavat palvelut, kuten Plug & Charge- sekä State of Charge -palvelut. Näiden avulla järjestelmä tunnistaa automaattisesti yksittäiset autot sekä näiden lataustarpeen.

Kaikki Zaptecin laitteet on suunniteltu ja testattu Norjan vaativissa oloissa ja latausasemille myönnetäänkin markkinoiden pisin viiden vuoden takuu. 

Näiden ominaisuuden ansiosta Zaptec Pro on noussut Norjassa ylivoimaiseksi vaihtoehdoksi useamman laitteen järjestelmissä. 

Lue lisää Zaptec Pro -latausjärjestelmästä