Muistilista kotitalouksille

Kuluttajan lyhyt muistilista selvitettävistä asioista.

Sopivaa latausratkaisua suunniteltaessa kannattaa arvioida seuraavia asioita:

 

1. Tarve nyt ja tulevaisuudessa

On hyvä mitoittaa latausasema niin, että se kattaa tarpeesi nyt ja tulevaisuudessa sekä sopii eri autotyypeille. Sparklin tarjoamat latausasemat sopivat kaikille autotyypeille, ohjelmistot päivittyvät automaattisesti ja lataustehot riittävät vielä vuosienkin päästä. 

2. Sijainti

Suunnittele latauslaitteen sijainti siten, että lataaminen on helppoa. Mieti sopiva sijainti esimerkiksi autokatokseen tai autotalliin. 

 

3. Kodin sähkökeskus

Missä sähkökeskus sijaitsee ja minkälaisen lataustehon se mahdollistaa. Tyypillinen kodin pääsulakekoko 3x25A tai 3x35A, joka mahdollistaa yleensä maksimissaan 11kW lataustehon ilman kuormanhallintaa. Mikäli halutaan maksimaalinen 22kW latausteho niin se vaatii muun kulutuksen lisäksi 32A vapaata kapasiteettia. Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä 3x50A liittymää tai 3x35A dynaamisella kuormanhallinnalla. Lataustehon kasvattaminen on myös mahdollista tehdä myöhemmin lataustarpeen kasvaessa.

4. Ominaisuudet

Latauslaitetta valitessa kannattaa myös miettiä käyttömukavuutta ja minkälaisia ominaisuuksia tarvitset. Haluatko ohjelmoida ja optimoida lataustehoja sinulle sopivaan aikaan sekä missä määrin haluat seurata autosi kulutusta.