Jaa:

02.02.2022

Älykkäät ratkaisut, verkko-ominaisuudet ja tehokkuus – latauslaitteiden valinta kannattaa tehdä näiden tekijöiden perusteella

Zaptecin latausasiantuntija Fredrik Hegland tietää yleisimmät sähköautojen latausjärjestelmän valintaan liittyvät ongelmat ja ratkaisut niihin.

Älykkäät ratkaisut, verkko-ominaisuudet ja tehokkuus – latauslaitteiden valinta kannattaa tehdä näiden tekijöiden perusteella

Jos sinulla ei ole sähköinsinöörin tutkintoa, sähköautojen latausjärjestelmän ymmärtämisestä voi nopeasti tulla liian tekninen ja jopa ylivoimaisen hankalalta tuntuva asia. Voit kuitenkin tehdä harkitun valinnan ilman että teknisiin yksityiskohtiin tarvitsee uppoutua.

Mitä eroa on kilowatilla (kW) ja kilowattitunnilla (kWh)? Mitä turvallisuusarviointeja minun tulee tehdä latauspaikkaa valittaessa? Ja tarvitsenko todella laturia, jossa on internetyhteys?

Jos ymmärrät tällaisten kysymysten merkityksen, voit säästää paljon vaivaa ja rahaa, kun taloyhtiösi tai parkkihalliyhtiösi on sijoittamassa sähköautojen latausjärjestelmään. Kysyimme Zaptecin latausasiantuntija Fredrik Heglandilta, mitä tekijöitä tulisi pitää mielessä taloyhtiön latausvalmiuksiin investoitaessa.

#1: Valitse järjestelmä, joka pystyy hyödyntämään kaiken vapaana olevan kapasiteetin mahdollisimman tehokkaasti

Löytääksesi taloyhtiöösi parhaiten sopivat latausasemat, kannattaa etsiä latausjärjestelmä, joka pystyy hyödyntämään rakennuksen nykyisen tehokapasiteetin maksimaalisesti. Parhaaseen latausjärjestelmäratkaisuun päästään usein valitsemalla järjestelmä, joka pystyy hyödyntämään taloyhtiön olemassa olevan vapaan kapasiteetin.

”Monet ajattelevat, että heillä ei ole riittävästi vapaata kapasiteettia. Mutta mitä tapahtuu joka ilta, kun ihmiset menevät nukkumaan – he käyttävät paljon vähemmän sähköä. He sammuttavat valot ja sähkölaitteet, ja joka kerta kun yksi laite sammuu, tämä vapauttaa lisää kapasiteettia. Voit käyttää tämän lisääntyneen kapasiteetin lataamiseen”, Hegland sanoo.

Hegland korostaa, että jopa maksimikapasiteetin rajoilla olevilla taloyhtiöillä, joissa kaikki asukkaat samanaikaisesti laittavat ruokaa, käyvät saunassa ja käyttävät kodinkoneita, on illalla jonkin verran vapaata kapasiteettia.

"Siksi on tärkeätä valita latausjärjestelmä, joka voi hyödyntää kaiken käytettävissä olevan tehon, kun ihmiset alkavat sammuttamaan kodin muita sähkölaitteita", lisää Hegland.

#2: Älä katso sokeasti vain investointikustannusta, vaan ota huomioon myös koko käyttöajan kustannukset

Kun asunto-osakeyhtiö yhdistää voimansa sijoittaakseen asukkaiden latausmahdollisuuksiin, usein ensimmäinen asia mitä mietitään on vain alkuinvestointi.

Investointi latausjärjestelmään ei kuitenkaan ole vain kertaluonteinen kustannus. Edullisimmissa tarjouksissa voi olla useita piilokustannuksia, kuten esimerkiksi se, että järjestelmää ei voikaan laajentaa jälkikäteen uusilla latauspaikoilla, eikä järjestelmä siten ole skaalautuva. Jos myöhemmin tulee tarve hyödyllisille lisäominaisuuksille, voi tästä tulla harmittavia lisäkustannuksia jälkikäteen.

Latausjärjestelmä joudutaan vaihtamaan lyhyen ajan sisällä, jos se ei hyödynnäkään käytettävissä olevaa vapaata kapasiteettia tehokkaasti tai sitä ei voida skaalata uusille pysäköintipaikoille. Usein käy siis niin, että halvimmasta järjestelmästä tulee kallein, koska se joudutaan purkamaan ja korvaamaan skaalautuvammalla järjestelmällä. "Tämä ei ole mitenkään epätavallista", Hegland sanoo.

”On tärkeää, ettei investointikustannuksia katsota sokeasti. On myös katsottava, mitä järjestelmän käyttö maksaa tulevaisuudessa. Alkuinvestointi voi hyvinkin olla halpa, mutta mitä tämä maksaa meille tulevaisuudessa?" Hegland jatkaa.

#3: Valitse järjestelmä, joka ottaa huomioon sähkön hinnan ja tehohuiput

Järjestelmä voi auttaa säästämään rahaa myöhemmin vaikka investointikustannukset olisivatkin korkeammat. Tämä koskee myös latausasemajärjestelmiä, jotka ottavat huomioon tehohuiput ja tehotariffit. Tällainen järjestelmä voi olla erittäin kustannustehokas.

Yleensä taloyhtiöillä on sähkösopimuksia, joiden tavoitteena on tasata sähkönkäyttöä pitkin päivää. Tässä verkkotariffin hinta perustuu siihen, kuinka paljon sähköä käytät. Jos käytät paljon sähköä vain kerran kuukaudessa, nousee sähköliittymän huipputehomaksu pykälän ylöspäin ja joudut maksamaan enemmän koko kuukaudelta.

"Jos valitset latausjärjestelmän, joka ottaa sähkötariffit huomioon, se varmistaa, ettei latausjärjestelmästä tule tehopiikkejä, jotka nostaisivat sähköliittymän huipputehomaksuja ylöspäin ja nostaisivat taloyhtiön sähkölaskua", Hegland selittää.

"Usein syytetään uutta sähköautoa, jos taloyhtiön kulutus kasvaa ja huipputehomaksu nousee, vaikka kiinteistön kuormitus on ollut jo valmiiksi korkea ja kaikki osallistuvat kulutukseen", hän huomauttaa.

"Äärimmäisissä tapauksissa esimerkiksi yhden auton kertalataus nostaa huipputehopiikin uudelle tasolle, mikä voi nostaa taloyhtiön huipputehomaksua sadoilla euroilla.", hän vielä jatkaa.

Korkeammat tariffit on helpompi välttää, jos käytössä on sähkötariffit huomioiva latausjärjestelmä.

#4: Valitse latausasemajärjestelmä, jossa on internetyhteys

On useita syitä, miksi kannattaa valita latauslaitteet, jotka voidaan yhdistää internetiin.

Ensinnäkin järjestelmän ohjelmisto pysyy aina ajan tasalla automaattisesti. Lisäksi internet-yhteys mahdollistaa etäavun antamisen ongelmatilanteiden yhteydessä. Näin ongelmat voidaan nopeasti selvittää laitekohtaisesti ilman, että asentajan tarvitsee tulla paikalle.

Heglandin mukaan usein ongelmatilanteet syntyvät käyttäjävirheistä, jotka voidaan myös hoitaa muutamassa minuutissa etänä ilman turhia huoltokäyntejä.

”Voit selvittää tällaiset ongelmat puhelimitse, koska järjestelmä on kytketty nettiin. Se tarjoaa myös paremman asiakaskokemuksen. Ensinnäkin siksi, että sinun ei tarvitse odottaa, että joku tulee paikan päälle ja toiseksi, koska se ei välttämättä maksa sinulle mitään”, Hegland sanoo.

#5: Valitse järjestelmä, josta saa helposti seurattua omaa sähkönkulutusta ja jossa voi käyttää maksupalveluita

Suurille taloyhtiöille kulutuksen ja kustannusten seurannan saaminen voi olla monimutkaista ja aiheuttaa paljon työtä.

Halvimpien latausjärjestelmien avulla sinulla ei useinkaan ole mahdollisuutta nähdä jokaisen yksittäisen asukkaan kulutusta. Kustannukset jakautuvat siis usein tasaisesti asuntojen kesken ottamatta huomioon, että jotkut asukkaat käyttävät latausmahdollisuutta enemmän kuin toiset.

Jos investoit hyvään latausjärjestelmään, se pystyy raportoimaan, kuinka paljon kutakin laturia on käytetty. Zaptecin latausasemat tarjoavat ilmaiset raportit kunkin asunnon tai yksittäisen lataajan kokonaiskulutuksesta. Latausasemat tukevat usein kolmansien osapuolten palveluita, joiden avulla käyttäjät voivat myös maksaa oman kulutuksensa esimerkiksi sovelluksen kautta. Tällöin asukkaat voivat valita itselleen parhaiten sopivan sähkölaskun hallintaratkaisun.

”Tämä tapahtuu automaattisesti, joten taloyhtiön hallituksen ei tarvitse olla mukana. Tämä voi säästää taloyhtiöiltä, hallitukselta ja isännöitsijältä paljon työtä”, Hegland päättää.