Rivitaloyhtiö halusi valmistautua tulevaisuuteen ennen ensimmäistäkään sähköautoa

Jaa:
Perustiedot

Valmistuminen: Elokuu 2022
Asennetut latauslaitteet: 10 kpl Zaptec Pro 22kW -latausasemaa
Laajennattavuus: Latausvalmius kaikilla paikoilla
Asennuspartneri: Tampereen Vera Oy

 

Koska latausjärjestelmän toteutus on ajankohtaista?

Tampereen Pyynikin luonnonsuojelualueen viereen on aikoinaan rakennettu Tahmelan kaupunginosa. Idyllisellä alueella metsien ja rannan läheisyydessä sijaitsee Asunto Oy Tampereen Tahmelan Rinne, joka on 13 huoneiston vuonna 1998 rakennettu rivitaloyhtiö. Jokaiseen huoneistoon kuuluu myös oma autopaikka. 

Sähköautojen lataamiseen liittyen taloyhtiöiden keskusteluissa pyöritään usein "muna vai kana" -ongelman ympärillä. Asukkaat miettivät voiko ladattavaa autoa ostaa, jos taloyhtiössä ei ole latausratkaisua. Toisaalta taloyhtiössä saatetaan pohtia, että tarvitaanko latausjärjestelmää, kun taloyhtiössä ei ole ladattavia autoja. Tahmelassa ongelmaan päätettiin etsiä ratkaisu etupainotteisesti. Taloyhtiössä ei ollut ladattavia autoja, mutta vuosien harkinnan jälkeen yhtiökokous päätti varautua tulevaisuuteen ja yhtiössä käynnistettiin latausasemien hankintaprojekti. Näin asukkaille ei jatkossa ole esteitä sähköautojen tai lataushybridien hankintaan. Latausjärjestelmä nostaa myös kiinteistön arvoa, joten sähköautottomatkin hyötyvät hankkeesta viimeistään oman asunnon myynnin yhteydessä.

 

Alkukartoituksesta kilpailutukseen

Tampereen Vera Oy on palveluyhtiö, jonka liiketoiminnan ydin on sähkö- ja ulkovalaistusverkkojen sekä liikenneratkaisujen rakentaminen ja kunnossapito. Yhtiöllä on myös vankka kokemus latausjärjestelmien asentamisesta. Vera oli tässä tapauksessa jo tehnyt taloyhtiölle alkukartoituksen latausasemien asentamisesta. Tämän jälkeen taloyhtiö kilpailutti varsinaisen hankkeen. Sopivan latausjärjestelmän löytäminen oli haastavaa, koska taloyhtiö halusi älykkään järjestelmän, jota ei ole sidottu mihinkään tiettyyn laskutusoperaattoriin, mutta tarvittaessa operaattorin käyttö on mahdollista.

Veran jättämän tarjouksen myötä taloyhtiö kuuli ensimmäisen kerran Zaptecista, koska Sparkli ja Vera ovat tehneet läheistä yhteistyötä vuoden alusta alkaen. Taloyhtiön toiveiden pohjalta oli ilmeistä, että Zaptec Pro -latausjärjestelmä soveltuisi hankkeeseen loistavasti. Kilpailutuksen lopputuloksena taloyhtiö päätyi valitsemaan Zaptec Pron ja Veran tarjous hyväksyttiin. 

Alkuvaiheessa taloyhtiön ja isännöitsijän on tarkoitus hoitaa laskutus ilmaisen Zaptec Portaalin raportointityökalun avulla, mutta myöhemmin on mahdollista OCPP-protokollan kautta ottaa käyttöön Veran tarjoama Lähisähkö -operointipalvelu laskutuksen automatisointiin. 

 

Kesän aikana valmiiksi

Taloyhtiö teki päätöksensä kevään yhtiökokouksessa ja hanke toteutettiin jo seuraavan kesän aikana. Loma-aika asetti aikatauluihin omat haasteensa, mutta asennus onnistui lopulta hyvin ja lopputuloksesta tuli siisti. 

Taloyhtiön sijainti ja maaston muodot loivat omat haasteensa projektin toteutukselle. Taloyhtiö sijaitsee kalliolla useammassa tasossa, joten kaapeleiden vedot aiheuttivat hiukan normaalia enemmän suunnittelutyötä. Taloyhtiö oli aktiivisesti mukana reittisuunnittelussa ja suurena apuna hankkeen läpiviennissä. Projektin yhteydessä myös pääkeskukseen tehtiin varaus liittymäkoon nostosta, joka on mahdollista toteuttaa helposti myöhemmin. Zaptec Pro -järjestelmän kuormanhallinta takaa aina lähes 100 % käytön vapaana olevasta kapasiteetista, joten tarvetta liittymäkoon nostolle ei ainakaan vielä ollut.

13 autopaikasta kymmeneen asennettiin tässä vaiheessa Zaptec Pro -latausasema. Kaikille paikoille rakennettiin latausvalmius aina Zaptec Pron taustalevyä myöden. Taustalevyjen asentamisella varmistetaan, että latausasemat saadaan lisättyä järjestelmään erittäin helposti ja nopeasti myöhemmin tarpeen niin vaatiessa. 

 

Valmiina tulevaisuuteen

Hankkeen aikana taloyhtiöön hankittiin myös ensimmäinen ladattava auto, joten käyttöönoton ja opastuksen jälkeen järjestelmä on päässyt heti käyttöön ja ajatus sähköautoilun mahdollistavasta taloyhtiöstä on jo alkanut toteuta. Järjestelmä on toiminut niin kuin pitääkin eikä ongelmia ole syntynyt. Taloyhtiö on nyt valmiina tulevaisuutta varten ja asukkaat voivat huoletta kartoittaa omien sähköautojen tai lataushybridien hankintaansa ilman huolta latausjärjestelmän hankinnasta.