Jaa:

08.06.2021

Onko ARA-tuki vielä hyödyntämättä taloyhtiön latausvalmiuksien päivittämiseen?

Nyt kannattaa toimia, sillä avustusten määrää nostettiin 7,5 miljoonalla eurolla tälle vuodelle.

Onko ARA-tuki vielä hyödyntämättä taloyhtiön latausvalmiuksien päivittämiseen?

Taloyhtiöiden mielenkiinto latausvalmiuksen päivittämiseen ja latausasemiin on kasvanut huimasti kuluneen vuoden aikana. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA arvioi, että tänä vuonna Suomeen rakennetaan noin 20 000 ARA-määrärahalla tuettua latausvalmiutta tai latausasemaa taloyhtiöihin. Alkuperäinen 5,5 miljoonan euron tukimääräraha oli käytännössä kulutettu loppuun jo huhti-toukokuussa sisään tulleiden yli 420 hakemuksen myötä, mutta hallitus esittää tämän vuoden kolmannessa lisätalousarviossa 7,5 miljoonaa euroa lisäavustusta asuinrakennusten sähköautojen latausinfraan.

Pidemmän tason suunnitelmassa hallitus esittää, että EU:n kestävän kasvun ohjelman Suomen koronaelvytysvaroista käytetään 20 miljoonaa euroa sähköautojen latausinfran päivittämisen tukemiseen. Näistä varoista siis 7,5 miljoonaa euroa varataan tälle vuodelle ja loput 12,5 miljoonaa euroa myöhemmille vuosille, eli käytännössä ensi vuodelle, jos nykyinen päivitystahti jatkuu sähköautoilun yleistyessä.

Myös yritysten latausvalmiuksien päivittämiseen 3 miljoonan euron tuki vuodesta 2022 lähtien

Uutena tukimuotona ensi vuoden alusta myös yritykset voivat hakea avustusta latausinfran päivittämiseen. Tukea on korvamerkitty 3 miljoonaa euroa yritystukiin, joten nyt on jo hyvä aika aloittaa latausinfran päivityssuunnitelmat ja hakea tukea heti ensi vuoden alusta ja varmistaa tuen saanti.

Tukiprosentit säilyivät toistaiseksi ennallaan ja taloyhtiöiden kannattaakin päivittää jo heti kerralla latausratkaisut tukemaan vähintään 11kW lataustehoa, sillä lähivuosina täyssähköautojen myynnin odotetaan kasvavan räjähdysmäisesti. 50 prosentin avustuksella taloyhtiö pystyy varautumaan kasvavaan lataustarpeeseen jo nyt ja saa tukea hyödyntäen ”samalla rahalla” järjestelmän, jolla on mahdollista pärjätä jopa ensi vuosikymmenelle asti. Vaikka hidaslataus voi tuntua juuri nyt järkevimmältä ratkaisulta taloyhtiölle, voi koko järjestelmän uusiminen olla pahimmillaan edessä jo muutamien vuosien päästä ja koko investointi joudutaan tekemään silloin uudestaan ja mahdollisesti paljon kalliimmalla, jos avustusjärjestelmää on muutettu.

Ympäristöministeriön tiedote